Innan det fanns historia så fanns det muntligt berättande eftersom det är viktigt för vår mänskliga identitet. Berättelserna vi berättar är det som gör att vi vet vilka vi är. Och att dela en berättelse med en publik kan vara oerhört givande. Men för nybörjare så kan det också vara oerhört skrämmande. Rädsla för att tala offentligt är något som är mycket vanligt. Många av världens främsta artister har kämpat med en stark scenskräck. Så du bör veta att du inte är ensam om det. Vi är här för att hjälpa dig bygga upp ditt självförtroende och hitta din egen röst.
De tre viktigaste aspekterna: Vem, vad, när?
De saker du inte säger är lika viktiga som de saker du gör.
Poängen
Det finns inget sätt att bli bättre på att berätta historier för andra människor än genom att berätta historier för människor. Det finns ingen ersättning för erfarenhet. ”Du måste bara resa dig upp och göra det”, sa Aaron Beverly, som slutade tvåa i Toastmasters världsmästerskap i att tala inför publik 2016. Han jämför berättandet med ett gympass. För att bygga muskler så måste tyngdlyftare göra sina repetitioner. Och om du vill utveckla dina färdigheter som talare eller berättare, så måste du det också.
Målet, sa Aaron Beverly, är att känna dig så bekväm i rollen att du går helt på autopilot. Du bygger ett slags muskelminne för din kropp och hjärna genom att ställa dig upp framför en folkmassa, eller på en scen, och tala ut. Men du behöver inte göra allt på en stor scen. Du kan träna inför familj och vänner, på en mindre sammankomst eller till och med på jobbet genom att leda ett möte. Om nerverna håller dig tillbaka, så börja så smått som möjligt. Börja med att be en vän lyssna och ge dig feedback.
Att dela en fantastisk historia är som att ge publiken en gåva, för de kommer att behålla den och den kommer att stanna med dem. De kan till och med dela den vidare, på samma sätt som berättelser har förts vidare sedan mänsklighetens början.
Vem lyssnar?
Se till att du vet vem publiken är. Pratar du med vänner? Främlingar? Kollegor? En stor blandad grupp? Sök efter något som förenar er. För du är den enda fasta punkten, oavsett situationen. Det är din berättelse. Så för att ta reda på vad som är rätt för vilken grupp så måste du identifiera din egen relation till publiken. Det kan vara något så enkelt som att dela en berättelse om din barndom när du möter en publik med barn. Eller för en helt obekant publik så kan det innebära att hitta en berättelse med en universell tråd som alla i publiken kan relatera till.
Vilken historia ska jag berätta?
De mest effektiva och påverkande berättelserna kommer från något nära dig. ”Det bästa sättet att nå alla människor är att ta till en personlig berättelse”, säger Brenda Wong Aoki, en hyllad dramatiker, berättare och artist. ”Alla är människor och alla kan vi relatera på den nivån.”
När du hör en berättelse som denna, när du kan relatera din egen erfarenhet och förståelse till en berättare, så utlöser det en reaktion, ett slags erkännande som leder mot empati. Det är en nyckelfaktor för att ta reda på vilka historier du ska berätta.
Men kom ihåg att relationen mellan en publik och en berättare går två vägar. Du måste överväga vem som lyssnar, och dina egna motiv, för att hitta rätt tillvägagångssätt.
”Det är nästan lika viktigt att undersöka din publik som det är att finna dina berättelser,” sa Aoki.
Under sin karriär har Aoki arbetat med berättare från en mängd olika traditioner, och hon betonar vikten av att fokusera på publikens behov. ”Varje berättelse förändras i sitt sammanhang beroende på vem du än berättar den för,” sa hon. ”Så du måste nå dem genom att veta var de kommer ifrån.”
Chris Anderson, som har varit curator för TED-konferensen sedan 2002, höll med. ”Se på det från publikens synvinkel,” sa han. ”Vad kommer de att ta med sig som är av värde?” Och kom ihåg gåvometaforen.
”Om du ser det som din chans att föra fram en agenda, så är det ett recept på ett tråkigt föredrag,” sa Anderson.
Se till att det passar tillfället
Ett enkelt sätt att se till att ditt ämne är lämpligt är att fokusera på något som förbinder dig och publiken. Vilka erfarenheter har ni gemensamma? Det är enkelt inför en grupp kollegor eller vid en familjesammankomst – för ni har en historia tillsammans och känner varandra.
Men även om du står inför en publik av totala främlingar, så kommer anledningen för ditt föredrag förmodligen att ge dig några bra ledtrådar. Det finns en anledning till att examenstalare nästan alltid nämner sina egna skolår. På ett bröllop eller en begravning så är fokus tydligt, men det kan vara svårt att få till precis rätt ton, så här kommer ett knep: För en festlig tillställning, lägg till en klick allvar eller uppriktighet; vid ett dystrare tillfälle, bjud på lite lättsinne.
Chris Anderson beskriver två olika tillvägagångssätt för att få kontakt med en publik av främlingar:
- Vinn dem tidigt genom att göra dig själv sympatisk eller sårbar med humor eller genom att dela med dig av något personligt.
- Väck deras nyfikenhet genom att ställa en fråga som du till slut kommer att besvara i ditt föredrag.
Men anta inte att publiken vet allt som du gör. Undvik jargong och förvänta dig inte att alla kommer att känna igen abstrakta begrepp eller ens namnen på personer du planerar att nämna.
”Du kan inte säga allt,” varnade Chris Anderson. Tänk på att det finns en mening med att berätta din historia: Du försöker skapa en upplevelse för dina lyssnare. Att tillhandahålla den poängen för din publik är ditt mål.
”Koncentrera dig på det,” rådde Chris Anderson, ”och ta obevekligt bort allt som inte bidrar till den berättelsen.”
Hur man blir kreativ
Goda nyheter! Du kan vara en kreatör. Följ dessa steg för att bli författare, kompositör, fingermålare, kock, textförfattare, entreprenör eller professionell influenser.
Att få ihop det
Var inte besatt av att få till det perfekt till en början. Sätt igång bara.
Hur du strukturerar din berättelse
Det finns många förslag på formler som hjälper till att strukturera en berättelse. En snabb webbsökning ger dig till en lista över berättandets grunder Lita gärna på någon av de guider som verkar användbara för dig, men allt du egentligen behöver är två saker: karaktärer och konflikter.
Börja med karaktärerna, rådde Aaron Beverly. Oavsett om det är dig själv, din familj eller någon annan, så vill du presentera dem snabbt. Gör dem levande och inte förenklade i din första beskrivning, och håll dem få till antalet.
Ställ dem sedan i konflikt med varandra eller med någon utomstående karaktär.
”Det måste finnas något som utmanar karaktären,” sa Aaron Beverly.
Spänningen i den utmaningen är det som får berättelsen att gå mot en vändpunkt eller ett klimax. Du vill att konflikten och spänningen ska öka, vilket höjer publikens förväntningar på vad som kommer senare. Tänk på hur ett väl berättat skämt byggs upp stadigt, tills allt tryck släpps av en poäng. (Ett skämt är förresten en berättelse i miniatyr. Kan du berätta ett skämt så kan du berätta en historia.)
Men efter kulmen i din berättelse så kanske du vill lägga till lite mer. En poäng eller en något tänkvärt att lämna publiken med är ett bra sätt att varva ner saker och ting utan att det bara blir ett abrupt slut. Finns det ett budskap som du kan lämna dina åhörare med? En tillbakatanke på något du sa i inledningen? Se det som ett avskedande handslag som ger publiken en avslutning efter att ni har delat en tid tillsammans.
Hur man kommer igång
Så nu har du en historia i åtanke. Bra! Så här börjar du arbeta med det.
- Hitta ett lugnt och privat ställe, sätt på en inspelning – det finns förmodligen en på din telefon – och berätta historien med dina egna ord. Oroa dig inte för att du måste göra det perfekt. Få det bara gjort.
- Sätt dig sen ner och lyssna på dig själv. Oroa dig inte för några vokala snubblingar vid denna tidpunkt. Finns hela historien där? Finns det saker du direkt önskar att du kunde förbättra? Spela in det igen om du vill. Eller fortsätt till nästa steg.
- Skriv ner det precis som du sa det. Grattis! Du har ditt första utkast.
- Gå nu igenom och redigera texten. Var kan man skärpa upp saker? Vilka rader eller ord behöver betonas mer?
- Upprepa nu steg 1 till 4 tills du känner att det är så bra som du kan göra det.
Finputsning
Om du verkligen vill få din berättelse att lyfta så måste du hitta din publik. Till att börja med kan det vara enbart en eller två personer, familj eller vänner du litar på. Se till att du i förväg berättar för dem att du letar efter användbar kritik, inte bara beröm.
Om du fortsätter med det så kommer du förmodligen att hitta en liten grupp människor som är riktigt bra på att ge dig ärlig och användbar vägledning. Värna om dessa människor! Och kanske köp dem en munk då och då.
Efter att ha lyssnat på vad din testpublik säger, så gå tillbaka och skriv om. Och bara fortsätt så. Ju mer du gör detta, desto bättre blir din berättelse, och desto bekvämare kommer du att berätta den.
Tips: Att ta långsamma, djupa andetag innan du börjar tala är en bra idé.
Hitta din röst
När du tränar, så försök att prata på samma sätt som du gör med vänner och familj. Dessa människor är din första publik, och den du förmodligen är mest bekväm med. Vad skrattar de åt när du berättar en historia för dem? Sättet du talar runt dem är din naturliga röst. Om du fortfarande har svårt att lista ut det så kan du (med deras tillåtelse) spela in en konversation med några av dem och sedan lyssna på det senare, med fokus på hur du låter i dessa obevakade ögonblick.
Framförande
Oavsett om du pratar med 10 personer eller 100 personer, så här är några saker att tänka på.
- Innan du går vidare, om du fortfarande är orolig, så ta en minut för dig själv. Sakta ner andningen och rör på kroppen lite. Var inte stel. Det borde hjälpa dig att lugna ner ditt sinne.
- Använd hela spektrumet av tal. En monolog ska aldrig vara monoton. Det är viktigt att variera din röst i ton, volym och rytm. Att ta reda på exakt hur, är orsaken till alla dessa övningar.
- När du berättar en ordentligt strukturerad historia som du har repeterat tillräckligt, så bör du inte behöva förlita dig på anteckningar. En bra historia flyter som en porlande bäck. Men det går däremot bra att använda ditt manus när du övar.
- Om du håller en längre presentation, eller om du håller ett tal som involverar flera berättelser, så kan du använda punktanteckningar. ”Det kommer bara att vara en uppmaning,” sa Aaron Beverly. ”Punkt: berätta den här historien nu.”
- Om du använder anteckningar, se till att öva tillräckligt så att det inte låter som att du bara läser högt. Och se till att lyfta blicken och få ögonkontakt med publiken regelbundet.
- Om du kommer av dig, så försök att inte få panik. Kom ihåg: Det som verkar som en evighet av tystnad för dig är egentligen bara några sekunders paus för din publik. Ta ett djupt andetag och samla dig. Ta en klunk vatten om du behöver. (Ett annat tips: Innan du börjar, be om vatten eller ta med dig.)
Om du har fryst till riktigt ordentligt så kan du försöka med att ställa en fråga till publiken. ”Är något av detta vettigt? Ni nickar. Du ser förbryllad ut. Vad har jag missat?”
Vanliga fallgropar
Som ordspråket säger:
”Övning ger färdighet.”
Men här är några saker att hålla koll på när du tränar:
- Låt inte som att du läser ur en bok. Håll ditt språk informellt, som om du skulle prata med en vän. ”Din berättelse är inte avsedd att läsas.”
- Bär dina influenser lätt och tala med din egen röst. Efterlikna inte någon annans stil eller verbala mönster.
- Ha ditt mål i åtanke: den här upplevelsen är till för publiken, inte för dig.
- Om du går vilse eller rör till det, så uppmärksamma inte ditt misstag. Pausa, samla dig och fortsätt. ”Även om du måste upprepa dig själv.”
- Bli inte för personlig. Det räcker med en relaterbar personlig berättelse, som hjälper dig att få kontakt med publiken.
Ta det vidare
När du väl har fulländat en berättelse, så sluta inte där.
När du börjar känna dig mer bekväm, så kanske du hittar ytterligare möjligheter för att öva och utöka din repertoar. Och när du övar på att tala, så kanske du inser att det finns ännu mer att lära. Det finns ingen brist på utbildningar för berättande och tal. Om du letar efter ett mer strukturerat sätt att lära dig, så har Toastmasters, som har funnits i mer än ett sekel, klubbar runt om i världen.
Men att bygga upp dina berättande färdigheter handlar om mer än att bara underhålla en publik. Dina förmågor kan hjälpa dig på jobbet, att kommunicera tydligt med kollegor, leda möten, ge användbar kritik och formulera dina karriärmål.
Oavsett om du studerar vidare eller inte, så är en viktig sak att komma ihåg när det gäller att berätta en historia som betyder något.
”Se till att det handlar om lojalitet, mod, hopp eller kärlek”.
Var passionerad, och fortsätt med det, så hittar du människor som vill lyssna.